Categories:

Частина завдань з автоматичною перевіркою — буде одразу зрозуміло, чи правильна відповідь. В них ви побачите відповідь від автора курсу (Senior Scrum Master) та відповіді інших учнів — зрозумієте, як ще можна було вирішити завдання. Військовозобов’язаними є чоловіки віком від 25 до 60 років, які наразі не проходять військову службу.

Команда складається з 3-9 людей що виконують роботу (аналізують, виконують дизайн, пишуть код, тестують, готують документацію і таке інше). Проте метод Scrum в умілих руках це ефективний інструмент для отримання конкурентоспроможного продукту. Гнучкість робочого процесу та його прозорість допомагають оперативно реагувати на зміни ринку та вносити необхідні корективи. В даний час підхід Agile є базовою філософією для IT-галузі, а фреймворк Scrum це одна з основних реалізацій Agile-принципів. Щоденні звіти (daily scrum) допомагають виявити проблеми на ранньому етапі, а також оцінювати та координувати роботу працівників. Кожен член команди розповідає, що він зробив учора, що планує робити сьогодні, з якими складнощами зіткнувся.

В свою чергу, Scrum, як ми вже з’ясували, — це фреймворк, який допомагає впроваджувати Agile принципи в управління проєктами. Таким чином, Agile — ширша філософія або підхід, що охоплює різноманітні основні поняття в Scrum фреймворки та методології, включно зі Scrum та ін., наприклад, Kanban, Lean, Extreme Programming. Усі про них говорять, та мало хто вміє будувати процеси — так, це про гнучкі методології.

Це принцип, концепція-каркас та рекомендації, як менеджеру підвищити керованість, передбачуваність та ефективність роботи. Sprint backlog — містить функціональність, обрану Product Owner із Product Backlog. Кожен день команда оцінює об’єм роботи, який необхідно провести для завершення задачі. Метод управління Scrum та Agile філософія зосереджені на максимальному задоволенні потреб замовника та кінцевого користувача.

Протягом кожного спринту[5], денного періоду (тривалість визначається командою), працівники створюють функціональний ріст програмного забезпечення. Product Backlog та Sprint Backlog часто називають артефактами Scrum. Також до цього списку входить мета спринту – кінцевий результат відрізка роботи. Клієнт є лідером у порівняльному аналізі віртуальних робочих столів і додатків для оптимізації витрат, максимізації продуктивності та завчасного попередження проблем. Існує ще таке поняття, як військовослужбовці — це особи, які проходять військову службу.

основні поняття в Scrum

Ми обговоримо, які ролі можуть бути ключовими в процесі розробки програмного забезпечення в рамках Agile-підходів, таких як Scrum, Kanban-метод та інші. У ході вебінару ми розкриємо, які переваги використання моделей командних ролей отримає організація. Ви дізнаєтеся, як правильно розподіляти ролі в команді, щоб максимально використовувати потенціал кожного учасника та досягати високих результатів. Scrum зручний для лінійного методу управління і спрацьованих команд (7—9 осіб). Він більш показовий для замовника, бо дозволяє відстежувати успішність.

основні поняття в Scrum

Ви навчаєтеся тоді, коли це зручно вам та стільки часу, скільки зручно. Можна вчитись з ранку перед роботою, ввечері замість Нетфліксу чи у вихідні. Одноденний, 8-річний тренінг-інтенсив для охочих докладно розібратися у Ретроспективах зі всіх боків. Ми будемо проводити багато ретроспектив, коротких та довгих, одно- та багатокомандних, тематичних та універсальних, формальних та неформальних. В день заходу, на пошту вам прийде посилання для підключення до вебінару. Критерії прийнятності (Acceptance Criteria, AC) — критерії того, що задача не тільки повністю готова, але й в результаті працює як потрібно.

Результати спринту — завжди щось цінне для проекту, що можна оцінити й протестувати в роботі. Для кожного спринту вибираються задачі зі списку-беклогу, який може вільно змінюватися відповідно до нової інформації про споживачів, ситуації на ринку та інших даних аналітики. Головна мета цих принципів — забезпечити на виході продукт, який максимально відповідатиме потребам та очікуванням замовника.

Власник Продукту представляє зацікавлені сторони та є голосом клієнта. Він є відповідальним за забезпечення того що команда додає цінність до бізнесу. Свині повністю задіяні в проєкті, у скрам-процесі, так би мовити вони єдині з «власним беконом» на виробничій лінії. Вони вигорають, їм не вистачає робочого дня на основні обов’язки та важливі справи? Розумієте, що єдиний вихід із цієї ситуації в сучасних реаліях — автоматизація?

Навіть якщо власник продукту змінить пріоритет завдань у беклозі, зміни не торкнуться поточних завдань, а отже, не завадять роботі команди. Головне — стежити, щоб зверху беклогу знаходилися найбільш пріоритетні завдання. Завдяки такій схемі відпадає необхідність у спринтах із фіксованою тривалістю, які використовуються в Scrum-методиці. Методологія Scrum передбачає роботу короткими відрізками – спринтами. Як правило, результат спринту – це робочий продукт з очікуваним приростом функціоналу. Ідея полягає в тому, щоб кожен відрізок приносив результат, який можна продемонструвати замовнику.

Потреби, бажання, ідеї та вплив курей беруться до уваги, але їм не завжди дозволяють прямо впливати, видозмінювати або включатися в хід Scrum проєкту. Основні переваги Scrum при неправильному підході легко трансформуються у проблему. Постійна орієнтація на зміни може нівелювати цінність роботи над поточним завданням. А прийняття від замовника поправок, що суперечать архітектурі проєкту, загрожує великими тимчасовими витратами та нескінченним переробленням. Основна ідея Agile полягає в тому, щоб надати пріоритет гнучкості, співпраці та реагуванню на зміни в процесі розроблення ПЗ та управління проєктами. Особлива увага приділяється ітеративному та поетапному розробленню, залученню клієнтів до процесу та адаптивному плануванню для швидкого й ефективного отримання цінності.

Критерії готовності (Definition of prepared, DoR) — критерії готовності задачі до того, щоб взяти її у роботу. Методологія Scrum застосовується за сприяння Scrum-керівника, який є відповідальним за спроможність команди виконати поставлені цілі і вирішення складнощів, які виникають. Sprint Retrospective – мітинг, на якому вся команда робить аналіз спринту. Ретроспектива — це майданчик для висловлювання своєї думки та побажань щодо всіх робочих нюансів. Необхідно зробити акцент на тому, що скрам-команди є крос-функціональними, тобто їхні учасники володіють усіма навичками, необхідними для створення цінності в кожному спринті.

основні поняття в Scrum

Корисність і актуальність продукту ставиться в основу, а цього неможливо досягти без постійного зворотного зв’язку та готовності до змін. Коли команда повністю усвідомлює і впроваджує цінності, принципи та практики Scrum, вона переходить від простого використання його окремих атрибутів до повноцінного застосування. Є багато методів проектного управління, і вашому проекту, хоч би яким він був, потрібно вибрати один з них. І як тільки ви вирішите, що використовуватимете методологію Scrum, ваш проектний менеджер адаптує всі ці принципи, правила та практики під конкретний проект, і почнеться робота.

Щоденні звіти забезпечують максимальну прозорість робочого процесу та дають змогу оперативно надати допомогу співробітнику, який опинився у скрутній ситуації. Багато хто забуває про критичну частину фреймворку — ту, з якої починається опис поняття Scrum. Вони забезпечують основу для успішного впровадження фреймворку і спрямовують поведінку та мислення скрам-команди. Використовуючи ігровий підхід, ми спробуємо розробити додаток у Agile Environment за допомогою Scrum. Обидві методології працюють на основі принципів Agile та можуть використовуватися як окремо, так і доповнювати одна одну в проєктах.

І не просто розібратися — а навчитися будувати процеси, і навіть коригувати їх під власні потреби. Навряд чи існує такий підхід до ведення проєктів, який міг би стати універсальним. У кожної методології є свої сильні та слабкі сторони, а щоб вам було простіше зробити вибір на користь Scrum або Kanban, давайте резюмувати особливості кожного.

  • Kanban-методологія пропонує високу гнучкість планування, оскільки команди концентруються виключно на поточній роботі.
  • Є багато методів проектного управління, і вашому проекту, хоч би яким він був, потрібно вибрати один з них.
  • Метод управління Scrum та Agile філософія зосереджені на максимальному задоволенні потреб замовника та кінцевого користувача.
  • Ретроспектива — це майданчик для висловлювання своєї думки та побажань щодо всіх робочих нюансів.

Без гнучкої методології управління проєктом це завдання дуже складно вирішити. Справа в тому, що більшість продуктів створюються не за один день чи тиждень. На ринку, що постійно розвивається, вимоги до товару змінюються вже у процесі. Крім того, замовник на початковому етапі часто не враховує або об’єктивно не може передбачити всіх нюансів, а потім у нього періодично виникає гостре бажання вносити “правки”.

На етапі планування спринту визначається набір завдань, які оцінюються та призначаються фахівцям. Обсяг, кількість та складність завдань визначається за результатами попередніх спринтів. Найчастіше Sprint Planning складається з серії нарад, що дає можливість більш точно та докладно визначити план на весь робочий цикл. Scrum-майстер – спеціаліст, який забезпечує та супроводжує всі робочі процеси скрам-команди. Такий співробітник організовує наради, контролює ефективність роботи, допомагає вирішувати різноманітні проблеми. Scrum-майстер відповідає за злагоджену роботу всього Scrum-організму.

На основі фінального бачення ПЗ, постійно формуються вимоги до нових завдань. Критерії повної готовності (Definition of Done, DoD) — критерії повної готовності задачі. Головні принципи Scrum — ясність комунікації, прозорість і прагнення постійного вдосконалення. У зв’язку з цим військовозобов’язаним чоловікам вручають повістки для захисту країни. Burndown chart — показує, скільки вже виконано і скільки ще залишається зробити. Підписуючись, ти погоджуєшся отримувати розсилку від Anywhere Club і партнерів клубу, а ще приймаєш політику конфіденційності.

Після схвалення та коментаря від клієнта команда приступає до наступного спринту і весь процес повторюється. Методологія Kanban використовує картки з повним описом завдань на різних етапах розробки. Так команда зможе відстежити процес розробки від самого початку до виходу продукту. Продуктивність команди оцінюється не у швидкості, а в готовності завдання.

Важливо дотримуватися WIP (Work in Progress) — принципу обмеження кількості завдань, які одночасно перебувають у роботі. Це допомагає уникнути мультизадачності та її негативного впливу на ефективність. Чим менший WIP, тим швидше завдання проходять по ланцюгу і закриваються, тим вища швидкість роботи. Тому у кожного завдання повинен бути зрозумілий індикатор завершеності.

Всі спринти повинні бути однаковими за тривалістю, та ви не повірите, але найчастіше довжина одного — два тижні, рідше за місяць. Sprint backlog – список функціоналу, виправлень та інших завдань, які необхідно виконати у поточному робочому циклі. Спринт беклог – результат зустрічі-планування, коли команда вибирає список завдань на наступний спринт із Product Backlog.

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.